Nudności i wymioty
Mogą wystąpić już w 3. tygodniu ciąży. Jeżeli nie są nasilone, nie przeszkadzają w codziennym funkcjonowaniu. Żeby sobie pomóc:
• Zjedz coś, zanim wstaniesz.
• Jedz potrawy, na które masz chęć.
• Jedz mniej, ale częściej.
• Nie popijaj bezpośrednio po posiłku, ale odczekaj ok. 20-30 min.
• Unikaj kawy i ciężkostrawnych, smażonych, ostro przyprawianych potraw.
• Więcej odpoczywaj.
• Używaj w swojej diecie imbiru – naturalnego środka zapobiegającego nudnościom i wymiotom.
• Jeżeli drażnią Cię zapachy jedzenia, poproś kogoś, by pomógł Ci w gotowaniu. Wybieraj potrawy o neutralnym dla Ciebie zapachu.
• Zadbaj o odpowiednią ilość witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B6 w swojej diecie. Witamina ta występuje w pełnych ziarnach zbóż, wątróbce, drożdżach, ziemniakach (pieczonych ze skórką lub gotowanych w mundurkach), w brokułach i szpinaku.
• Pij napar z majeranku (1 łyżeczka na szklankę wrzątku); jeśli nie lubisz pić ziół, możesz po prostu zjeść płaską łyżeczkę majeranku.
Jest to dolegliwość związana z rozluźniającym działaniem progesteronu, a także uciskiem powiększającej się macicy na żołądek i narządy jamy brzusznej. Zazwyczaj daje o sobie znać na początku ciąży i w trzecim trymestrze. Żeby sobie pomóc:
• Unikaj nadmiaru słodyczy, a jeśli zgaga bardzo Ci dokucza, zrezygnuj z nich w ogóle. Unikaj także potraw pikantnych, mocno doprawionych, gorących, tłustych.
• Nie jedz dużo na raz – lepiej częściej, lecz małymi porcjami.
• Unikaj pozycji leżącej po posiłku. Kolacje zjedz najpóźniej 2 godz. przed położeniem się. Jeżeli jednak zdarzy się, że jadłaś niedługo przed snem, nie kładź się całkiem płasko, lecz z głową nieco wyżej.
• Podobnie jak w przypadku nudności pomocny bywa majeranek. Leki zobojętniające kwas żołądkowy – stosuj tylko wtedy, gdy są naprawdę niezbędne. Unikaj zawierających glin (aluminium) oraz sody oczyszczonej – mogą prowadzić do zatrzymania wody w organizmie.
• Pamiętaj również o odpowiedniej dawce ruchu – najlepiej umiarkowanego wysiłku na świeżym powietrzu. To pomoże w uregulowaniu pracy jelit.
Wynikają z działania progesteronu na mięśniówkę jelit. Dbanie o regularne wypróżnienia to profilaktyka wielu dolegliwości – m.in. tzw. hemoroidów, czyli żylaków odbytu, a także żylaków nóg. Żeby sobie pomóc:
• Stosuj właściwą dietę – jedz dużo świeżych warzyw i owoców, a także pieczywo razowe, otręby oraz kasze. Mocna herbata, słodycze działają zapierająco – lepiej wiec ich unikać.
• Nie zapominaj o odpowiedniej ilości płynów. Dobrej pracy jelit sprzyja m.in. szklanka wody z miodem wypita na czczo.
• Nie stosuj bez konsultacji z lekarzem środków przeczyszczających – chemicznych ani nawet ziołowych. Niektóre z nich mogą wywołać przedwczesne skurcze macicy. Bezpiecznym „lekiem” są śliwki suszone – w postaci samych owoców lub ugotowanego z nich kompotu.
• Gimnastykuj się. Pomocne są tu zwłaszcza ćwiczenia mięśni dna miednicy mniejszej (tzw. ćwiczenia Kegla). Również spacery – jak każda forma ruchu – poprawiają perystaltykę.
• Jeżeli bierzesz żelazo, może ono nasilać Twoje dolegliwości. Być może konieczna będzie zmiana preparatu. Czasem do uzupełnienia zwiększonego w ciąży zapotrzebowania na żelazo wystarczy odpowiednia dieta: picie świeżych soków z buraków i marchwi (w proporcji 1/3). Bogatym źródłem żelaza jest także wątróbka, suszone morele, orzechy, nasiona dyni i słonecznika, rodzynki, kiełki, zielona pietruszka. Warto pamiętać, że witaminy i minerały dostarczone organizmowi w postaci naturalnej wchłaniane są przez jelita ok. 100 razy lepiej niż te otrzymywane drogą chemiczną.
To częsta dolegliwość w ciąży. Statystyki podają, że ma je ok. 1/3 „pierwiastek” i aż ponad połowa mam będących w kolejnej ciąży. Powstawaniu żylaków sprzyja działanie progesteronu rozluźniające tkankę łączną, a także ucisk powiększającej się macicy na żyłę główną dolną (odprowadzającą krew z dolnej części ciała do serca). Dochodzi do nich zwłaszcza u kobiet, które miały je już przed ciążą lub genetycznie mają predyspozycje do słabszych żył; ryzyko to rośnie też wtedy, gdy kobieta pali (lub paliła), gdy stosowała hormonalne środki antykoncepcyjne.
Dlatego na początku ciąży powinnaś dbać o swoje żyły, nawet jeśli problem żylaków na razie cię nie dotyczy:
• Dbaj o właściwą dietę, bogatą w witamin E, B, C, krzem, błonnik, zapobiegaj zaparciom i nie dopuść do powstania nadwagi.
• Unikaj długiego stania oraz siedzenia z „nogą na nogę”.
• Odpoczywaj co jakiś czas z nogami uniesionymi do poziomu lub nieco wyżej.
• Nie noś podkolanówek ani skarpetek z mocnymi ściągaczami.
• Gimnastykuj się! To naprawdę bardzo ważne, ponieważ praca mięsni miednicy małej i kończyn dolnych pomaga w odpływie krwi żylnej.
• Zwróć uwagę na swój oddech. Głęboki, przeponowy oddech działa jak pompa mięśniowa tłocząca odtlenioną krew do serca.
• Unikaj gorących kąpieli. Kończ kąpiel obmyciem nóg zimną lub chłodną wodą.
• Zastosuj leczenie uciskowe – używaj rajstop przeciwżylakowych lub opasek z bandaża elastycznego.
• Stosuj zabiegi wodolecznicze; najprostszy z nich to kilkukrotne w ciągu dnia obmywanie nóg zimną wodą, zwłaszcza wtedy, gdy są rozgrzane, np.: po wstaniu z łóżka lub dłuższym chodzeniu.
• Smaruj obrzęknięte żyły maścią nagietkową oraz preparatami zawierającymi wyciąg z kasztanowca.
• Często odpoczywaj.
Na pocieszenie można powiedzieć, że jeśli przed ciążą nie miałaś żylaków, po porodzie Twoje żyły najprawdopodobniej wrócą do normy. Jeśli żylaki są Twoim stałym problemem poza ciążą, wiele z powyższych wskazówek powinnaś stosować na co dzień.
W czasie ciąży warto stosować wzmacniające zioła:
Nagietek
Napar z niego możesz stosować od początku ciąży przez cała jej pierwszą połowę. Ziele wzmacnia ciążę, zapobiega poronieniom. W przypadku zagrożenia poronieniem (np.: jeżeli poroniłaś w poprzedniej ciąży) do herbatki z nagietka dodaj przywrotnik pospolity.
Dziurawiec
Ziele to możesz pić przez cały okres ciąży. Poprawia pracę wszystkich gruczołów dokrewnych (w sposób pośredni także zapobiega alergii u dziecka) i układu trawiennego. Wzmacnia także układ nerwowy, zapobiega depresjom.
Ziele tasznika
Napar z niego pity na ok. 2-3 tygodnie przed spodziewanym porodem poprawia gęstość i krzepliwość krwi i zapobiega ewentualnym powikłaniom krwotocznym przy porodzie.
Kminek, anyż, czarnuszka oraz koper włoski
Są to zioła wspomagające laktacje. Wpływają one na ilość i jakość pokarmu, warto więc pić ich napar lub jeść zmielone, począwszy od ostatniego trymestru ciąży przez cały okres karmienia.
Dowiedz się więcej o zdrowej diecie w ciąży i poznaj nowe przepisy!
Przedruk, kopiowanie, skaracanie i wykorzystywanie tekstów (w całości lub ich fragmentów) wymaga pismenej zgody Fundacji.